گروه جامعه شناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، sama.sadid@gmail.com
چکیده: (5554 مشاهده)
سابقه و هدف: سلامت غذایی خانواده و برنامهریزی جهت دستیابی به تغذیه سالم از دغدغههای مهم انسان معاصر است. با توجه به اشتغال مردان و زنان در بیرون از محیط خانه و دسترسی آسان به غذاهای آماده، استفاده از آن را متفاوت کرده است. پژوهش حاضر تلاش نموده است تا به بررسی سلامت غذایی خانوادههای ایرانی و تغییرات آن بپردازد. مواد و روشها: در این پژوهش، ۱۲۰ نفر در محدوده سنی ۳۰ تا ۶۰ ساله با روش نمونهگیری به شیوه در دسترس، از استان تهران انتخاب گردیدند که با وجود آگاهی از زیانهای استفاده از فستفود، از مصرف آن ابایی نداشتند. آلفای کرونباخ پرسشنامه، ۰/۵ بدست آمد. دادهها با نرمافزار SPSS ۱۶ در دو مرحله به روش شبه آزمایشی مورد آزمون قرار گرفت. یافتهها: بررسی جایگاه غذای آماده در برنامهی غذایی گروههای مختلف نشان میدهد مردان شاغل (۵۸/۳۳%) بیش از دو برابر زنان شاغل (۲۸%) و افراد مجرد شاغل بیش از افراد متأهل، زنان شاغل متأهل بیش از زنان خانهدار از غذای آماده در برنامه غذایی خود استفاده میکند. از آنجا که در فرهنگ ما ساماندهی بخش تغذیه خانواده با زنان است، مقایسه درصدها نشان میدهد اگر چه زن خانهدار متأهل کمتر از هر گروه دیگری از غذای فوری استفاده میکنند اما در مجموع، نزدیک به نیمی از شرکتکنندگان با وجود آشنایی با زیانهای استفاده از غذاهای آماده، از مصرف آن ابایی نداشتند. نتیجهگیری:مطالعه حاضر نشان داد زنان کمتر از مردها دچار تغییر عادت غذایی میشوند. سلامت غذایی خانوادههای ایرانی در معرض تهدید و حرکت به سوی مکدونالیزه شدن قرار دارند که تبلیغات مخرب نیز در جذب افراد به سمت غذاهای سریع تأثیر دارد که باید با آن مبارزه کرد. لذا این پژوهش، لزوم سیاستگذاریهای سالم در این رابطه را تبیین میکند.
Sadidpour S S, Najafi N, Sadeghi E, Shojanoori F. Evaluating the nutritional health and its changes among Iranian contemporary family. IHJ 2016; 3 (1) :29-37 URL: http://iahj.ir/article-1-117-fa.html
سدیدپور سمانه سادات، نجفی نعیمه، صادقی عشرت، شجاع نوری فروغ. بررسی سلامت غذایی خانوادهی معاصر ایرانی و تغییرات آن. نشریه اسلام و سلامت. 1395; 3 (1) :29-37