:: دوره 3، شماره 1 - ( 3-1395 ) ::
جلد 3 شماره 1 صفحات 58-47 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مؤلفه‌های هوش هیجانی در آموزه‌های دینی
محمدحسین زیوری اظهر*
واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران. ، hoseinzivari72@gmail.com
چکیده:   (5570 مشاهده)
سابقه و هدف: هوش هیجانی از مباحث مهمی است که بشر امروزی به آن توجه کرده، ولی اسلام از قرن­‌ها پیش به زندگی بشر در ابعاد مختلف نگریسته است. اسلام برای نیل به سعادت دنیوی و اخروی با ارائه راهکارهایی دقیق مانند خودآگاهی، خودسازی و تهذیب، مؤمنان را به کنترل رفتارها دعوت می­‌کند. این کنترلِ رفتارهای درونی و بیرونی، همان مدیریت هوش هیجانی است. هدف مقاله حاضر این است که با رویکردی علمی– دینی و به روش نظری، جایگاه هوش هیجانی را در آموزه­‌های دینی، بررسی و مطالعه کند.
مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر تلاش کرده است مفهوم هوش هیجانی و مؤلفه­‌های آن را در آموزه­‌های دینی و روانشناسی با تکیه بر متون معتبر دینی مانند قرآن و کتاب­‌های روایی معتبر و روانشناسی بررسی نماید.
یافته‌ها: روانشناسی و اسلام در تبیین هوش هیجانی، تعابیر کاملاً مشترکی ندارند. روانشناسان از مفاهیمی برای تبیین بهره برده­‌اند که در آموزه­‌های دینی از عباراتی خاص در این خصوص استفاده شده است. نکته دیگر اینکه در اسلام در کنار آثار دنیوی و بهبود زندگی حاصل از تقویت هوش هیجانی و مدیریت رفتارها، نگاه ویژه­‌ای نیز بر آثار اخروی آن وجود دارد که خود دلیل بر جامع بودن نگاه دین به مسائل است.
نتیجه‌گیری: بررسی دقیق هوش هیجانی در روانشناسی و آموزه­‌های اسلامی نشان داد که اسلام با ارائه راهکارهایی دقیق به مدیریت هیجانات پرداخته و علاوه بر آثار دنیوی، آثار اخروی را نیز بر آن مترتب می‌­داند.
واژه‌های کلیدی: مولفه‌ها، هوش هیجانی، اسلام، آموزه‌های دینی
متن کامل [PDF 690 kb]   (4682 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/3/15 | پذیرش: 1397/4/25 | انتشار: 1397/4/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 1 - ( 3-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها