:: دوره 2، شماره 3 - ( 8-1394 ) ::
جلد 2 شماره 3 صفحات 73-66 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر تغذیه بر اخلاق با توجه به اثر متقابل نفس و بدن بر مبنای قرآن و روایات اهل بیت علیهم السلام
حسین فصیحی* ، بهجت واحدی ، مجتبی پارسا ، نیکزاد عیسی زاده
گروه معارف اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، hoseinefasihi@yahoo.com
چکیده:   (8178 مشاهده)
سابقه و هدف: گرچه تغذیه علت تامّه‌ی اخلاق و رفتار در انسان نیست اما زمینه ساز آن است. با توجه به اینکه یکی از اهداف بعثت انبیاء گسترش فضائل اخلاقی است به خصوص پیامبر اسلام (ص) که هدف از بعثت خویش را «تمام کردن» یا به کمال تامّ رساندن مکارم اخلاقی می‌داند، به نظر می­رسد بررسی نقش تغذیه و تاثیر آن در اخلاق با تکیه بر قرآن و حدیث و دیدگاه حکیمان مسلمان به ویژه نظریه جسمانیه الحدوث بودن نفس، یک ضرورت است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع مروری بوده که با جستجو در سایت­‌هایGoogle scholar, SID, Noormags  و کتابخانه­‌های دیجیتال از جمله noorlib  به منظور دستیابی به مطالعات انجام شده در زمینه رابطه اخلاق و تغذیه و نحوه حدوث و تکامل نفس انسان و ارتباط آن با تغذیه صورت گرفته است.
یافته‌ها: با توجه به آیات، روایات و دیدگاه­‌های حکیمان مسلمان از جمله عقیده به جسمانیه الحدوث بودن نفس در حکمت متعالیه رابطه میان تغذیه و اخلاق تبیین می‌شود. به طور کلی تغذیه از نظر نوع غذا، کمیت آن و کیفیت کسب آن بر اخلاق افراد تاثیری تردید ناپذیر دارد.
نتیجه‌گیری: تغییر عادات غذایی می‌تواند زمینه ساز تغییر در اخلاق و رفتار گردد. بنابراین با اصلاح عادات غذایی یک جامعه می‌توان به اصلاح برخی از ناهنجاری‌های اخلاقی و رفتاری امیدوار بود.
واژه‌های کلیدی: تغذیه، اخلاق، قرآن، حدیث
متن کامل [PDF 526 kb]   (4003 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/8/5 | پذیرش: 1396/12/7 | انتشار: 1396/12/7


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 3 - ( 8-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها