:: دوره 2، شماره 3 - ( 8-1394 ) ::
جلد 2 شماره 3 صفحات 32-25 برگشت به فهرست نسخه ها
یک مطالعه کیفی: معنویت‌گرایی در بیماران مبتلا به عفونت HBV
علی ذبیحی ، لیلا ولی زاده ، وحید زمان زاده ، رضا نگارنده ، سیده رقیه جعفریان امیری*
مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی بابل ، بابل، ایران ، jafarianamiri@gmail.com
چکیده:   (6293 مشاهده)

سابقه و هدف: هپاتیت B شایع‌ترین عفونت ویروسی مزمن در انسان می­‌باشد و عوارض جسمی، روانی و اجتماعی زیادی به دنبال دارد. باورهای معنوی در داشتن یک زندگی هدفمند و مدیریت بیماری‌های مزمن مؤثر است. هدف از این مطالعه درک و تبیین تجارب بیماران هپاتیت B از نظر معنویت­‌گرایی و ارزش‌های معنوی در زندگی بوده است.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر مبتنی بر رویکرد کیفی و از نوع تحلیل محتوا می‌­باشد. در این مطالعه 18 نفر مبتلا به هپاتیت B به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. جهت جمع­‌آوری اطلاعات از مصاحبه­‌های عمیق و بدون ساختار استفاده شد. متن مصاحبه­‌ها ضبط گردیده و کلمه به کلمه بازنویسی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بر اساس بررسی مصاحبه‌­ها و تحلیل داده­‌ها، یک درون‌­مایه اصلی «معنویت‌­گرایی» در قالب چهار درون­‌مایه فرعی «بیماری تقدیر الهی»، «قرب الهی»، «بیداری وجدان»، «رشد و بالندگی» ظهور یافت.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه حاضر بیانگر اهمیت تجارب معنوی مبتلایان به بیماری هپاتیت B بوده و توجه به معنویت در زندگی می تواند کمک مؤثری در پذیرش بیماری و تکیه­‌گاه مناسبی جهت ارتقاء سلامت جسمی، روانی و اجتماعی باشد. لذا پیشنهاد می­‌گردد که مدیران و کارکنان در ارائه خدمات بهداشتی درمانی به تجارب معنوی بیماران توجه خاصی نموده و آن را در برنامه مراقبت­‌های معمول بگنجانند.

واژه‌های کلیدی: معنویت گرایی، هپاتیت B، بیماری مزمن، تحقیق کیفی
متن کامل [PDF 478 kb]   (1362 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/3/3 | پذیرش: 1396/12/6 | انتشار: 1396/12/6


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 3 - ( 8-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها