:: دوره 6، شماره 1 - ( 4-1400 ) ::
جلد 6 شماره 1 صفحات 40-29 برگشت به فهرست نسخه ها
تدوین الگوی ارزیابی و رتبه‌بندی خرما بر اساس اصول طیب
راضیه نیازمند* ، بی‌بی مرضیه رضوی‌زاده ، منیرالسادات شاکری ، مجتبی جوکار
گروه شیمی مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران ، r.niazmand@rifst.ac.ir
چکیده:   (3102 مشاهده)
سابقه و هدف: اسلام در زمینه بهداشت و ایمنی مواد غذایی عالی‌­ترین استانداردها را تحت عنوان حلال و طیب ارائه نموده است که همه­‌ی جنبه­‌های کیفی را از لحاظ پاکی، بهداشتی، ایمنی، و تغذیه‌­ای تامین نماید. هدف از این پژوهش تعیین الگوی ارزیابی و رتبه‌­بندی نخلستان و محصول خرمای تولیدی از طریق تعیین شاخص‌­های طیب و بازبینه‌­ی عملیات تولید خرما از مرحله احداث نخلستان تا برداشت است.
مواد و روش‌ها: بدین منظور ابتدا تمام مراحل، قوانین و استانداردهای لازم برای احداث نخلستان، کاشت و داشت نخل و برداشت خرما و همین­‌طور شرایط فردی و کاری نیروی انسانی مورد بررسی قرار گرفت و بازبینه­‌ای از این مراحل تهیه و الزامات لازم تعریف شد.
یافته‌ها: برای شاخص­‌های طیب که شامل حلیت، جذابیت، سلامت، اصالت و برکت می‌­باشند نیز مؤلفه­‌هایی تعریف شده و به آن­‌ها وزن داده شد. با اطلاعات به دست آمده، الگوهای ارزیابی کیفیت و رتبه‌­بندی با معیارهای مشخص طراحی شدند. معیارها بر اساس مؤلفه­‌های اصول طیب کدگذاری و بر اساس ضرورت و بهینه‌­ترین حالت امتیازدهی شدند. سپس به منظور رتبه‌­بندی نخلستان، امتیاز کسب شده هر معیار در ضریب مؤلفه مربوط به آن معیار ضرب شده و مجموع امتیاز معیارها در هر نخلستان مورد بررسی به دست آمد.
نتیجه‌گیری: بدین ترتیب بر اساس امتیاز کسب شده رتبه نخلستان­‌های مورد ارزیابی در سه سطح متوسط (طیب درجه سه)، خوب (طیب درجه دو) و عالی (طیب درجه یک) و یا هیچکدام مشخص شد.
واژه‌های کلیدی: نخلستان، ارزیابی کیفی، خرما، طیب، الگوی رتبه بندی
متن کامل [PDF 832 kb]   (837 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/7/23 | پذیرش: 1400/4/13 | انتشار: 1400/4/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 1 - ( 4-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها