:: دوره 8، شماره 2 - ( 10-1402 ) ::
جلد 8 شماره 2 صفحات 19-10 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فقهی- پزشکی تأثیر حرج پدر در سقط درمانی قبل از ولوج روح
رضا حیدریان بائی* ، هادی محمودیان بارزی
گروه معارف، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران ، Reza.3013@Yahoo.Com
چکیده:   (892 مشاهده)
سابقه و هدف: سقط جنین از مسائل مهم فقهی-پزشکی و حقوقی می­‌باشد که به دلیل کرامت ذاتی انسان‌­ها، دقت بالایی در آن صورت می‌­پذیرد؛ لذا فقه اسلامی بر مبنای حق حیات و کرامت ذاتی انسان به صورت جامع و کامل به همه­‌ی ابعاد سقط جنین پرداخته و تنها جایی که حکم به جواز سقط جنین شده، تعارض حیات مادر با حیات جنین است و این هم تا قبل از ولوج روح در جنین است و با ولوج روح در جنین دیگر سقط جنین جایز نیست؛ اما با توجه به اینکه صرفاً مادر سهیم در ولادت و امور نگهداری و حضانت کودک نیست، بلکه مسئولیتی دو سویه است که والدین به صورت توأمان باید به آن مبادرت ورزند، از این‌رو مسأله‌­ی مطرح‌­شده چنین است که آیا وجود عُسر و حرج برای پدر سبب جواز سقط جنین می‌شود؟
مواد و روش‌ها: برای یافتن پاسخِ پرسش فوق، به تبیین و تحلیل دیدگاه‌های فقهاء و ادلّۀ ایشان با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری مطالب اسنادی-نوشتاری، از طریق جمع‌­آوری آراء و مقارنۀ دیدگاه­‌های ایشان در منابع کتابخانه‌­ای و نرم‌­افزاری پرداخته شد.
یافته‌ها: یافته­‌های پژوهش نشان می‌­دهد که صرف عُسر و حرج پدر سبب تجویز سقط جنین نمی‌­شود؛ بلکه باید امری مهمتر از حیات جنین وجود داشته باشد تا بتوان حکم به جواز سقط جنین داد.
نتیجه‌گیری: با تحلیل دیدگاه‌­های فقهاء چنین به‌دست‌ آمده که عُسر و حرج پدر نمی‌­تواند دلیلی موجّه برای جواز سقط جنین باشد. به همین جهت دیدگاه فقهائی که عُسر و حرج پدر را دلیلی بر جواز سقط می‌دانند، قابل تحلیل و نقد است.
واژه‌های کلیدی: سقط جنین، عسر و حرج، پدر، فقه اسلامی، پزشکی
متن کامل [PDF 799 kb]   (122 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/7/25 | پذیرش: 1402/10/10 | انتشار: 1402/11/1


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 2 - ( 10-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها