AU - Niazmand, Razieh AU - Razavizadeh, Bibi Marzieh AU - Shakeri, Monir Alsadat AU - Jokar, Mojtaba TI - Development of evaluating and ranking pattern for date fruit based on Tayyib principles PT - JOURNAL ARTICLE TA - babol-iahj JN - babol-iahj VO - 6 VI - 1 IP - 1 4099 - http://iahj.ir/article-1-227-fa.html 4100 - http://iahj.ir/article-1-227-fa.pdf SO - babol-iahj 1 AB  - سابقه و هدف: اسلام در زمینه بهداشت و ایمنی مواد غذایی عالی‌­ترین استانداردها را تحت عنوان حلال و طیب ارائه نموده است که همه­‌ی جنبه­‌های کیفی را از لحاظ پاکی، بهداشتی، ایمنی، و تغذیه‌­ای تامین نماید. هدف از این پژوهش تعیین الگوی ارزیابی و رتبه‌­بندی نخلستان و محصول خرمای تولیدی از طریق تعیین شاخص‌­های طیب و بازبینه‌­ی عملیات تولید خرما از مرحله احداث نخلستان تا برداشت است. مواد و روش‌ها: بدین منظور ابتدا تمام مراحل، قوانین و استانداردهای لازم برای احداث نخلستان، کاشت و داشت نخل و برداشت خرما و همین­‌طور شرایط فردی و کاری نیروی انسانی مورد بررسی قرار گرفت و بازبینه­‌ای از این مراحل تهیه و الزامات لازم تعریف شد. یافته‌ها: برای شاخص­‌های طیب که شامل حلیت، جذابیت، سلامت، اصالت و برکت می‌­باشند نیز مؤلفه­‌هایی تعریف شده و به آن­‌ها وزن داده شد. با اطلاعات به دست آمده، الگوهای ارزیابی کیفیت و رتبه‌­بندی با معیارهای مشخص طراحی شدند. معیارها بر اساس مؤلفه­‌های اصول طیب کدگذاری و بر اساس ضرورت و بهینه‌­ترین حالت امتیازدهی شدند. سپس به منظور رتبه‌­بندی نخلستان، امتیاز کسب شده هر معیار در ضریب مؤلفه مربوط به آن معیار ضرب شده و مجموع امتیاز معیارها در هر نخلستان مورد بررسی به دست آمد. نتیجه‌گیری: بدین ترتیب بر اساس امتیاز کسب شده رتبه نخلستان­‌های مورد ارزیابی در سه سطح متوسط (طیب درجه سه)، خوب (طیب درجه دو) و عالی (طیب درجه یک) و یا هیچکدام مشخص شد. CP - IRAN IN - LG - eng PB - babol-iahj PG - 29 PT - Research YR - 2021