[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
نمایه ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: راه‌اندازی پایگاه جدید
..
تصاویر
AWT IMAGE   AWT IMAGE
..
:: دوره 6، شماره 1 - ( 4-1400 ) ::
جلد 6 شماره 1 صفحات 40-29 برگشت به فهرست نسخه ها
تدوین الگوی ارزیابی و رتبه‌بندی خرما بر اساس اصول طیب
راضیه نیازمند* ، بی‌بی مرضیه رضوی‌زاده ، منیرالسادات شاکری ، مجتبی جوکار
گروه شیمی مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران ، r.niazmand@rifst.ac.ir
چکیده:   (3090 مشاهده)
سابقه و هدف: اسلام در زمینه بهداشت و ایمنی مواد غذایی عالی‌­ترین استانداردها را تحت عنوان حلال و طیب ارائه نموده است که همه­‌ی جنبه­‌های کیفی را از لحاظ پاکی، بهداشتی، ایمنی، و تغذیه‌­ای تامین نماید. هدف از این پژوهش تعیین الگوی ارزیابی و رتبه‌­بندی نخلستان و محصول خرمای تولیدی از طریق تعیین شاخص‌­های طیب و بازبینه‌­ی عملیات تولید خرما از مرحله احداث نخلستان تا برداشت است.
مواد و روش‌ها: بدین منظور ابتدا تمام مراحل، قوانین و استانداردهای لازم برای احداث نخلستان، کاشت و داشت نخل و برداشت خرما و همین­‌طور شرایط فردی و کاری نیروی انسانی مورد بررسی قرار گرفت و بازبینه­‌ای از این مراحل تهیه و الزامات لازم تعریف شد.
یافته‌ها: برای شاخص­‌های طیب که شامل حلیت، جذابیت، سلامت، اصالت و برکت می‌­باشند نیز مؤلفه­‌هایی تعریف شده و به آن­‌ها وزن داده شد. با اطلاعات به دست آمده، الگوهای ارزیابی کیفیت و رتبه‌­بندی با معیارهای مشخص طراحی شدند. معیارها بر اساس مؤلفه­‌های اصول طیب کدگذاری و بر اساس ضرورت و بهینه‌­ترین حالت امتیازدهی شدند. سپس به منظور رتبه‌­بندی نخلستان، امتیاز کسب شده هر معیار در ضریب مؤلفه مربوط به آن معیار ضرب شده و مجموع امتیاز معیارها در هر نخلستان مورد بررسی به دست آمد.
نتیجه‌گیری: بدین ترتیب بر اساس امتیاز کسب شده رتبه نخلستان­‌های مورد ارزیابی در سه سطح متوسط (طیب درجه سه)، خوب (طیب درجه دو) و عالی (طیب درجه یک) و یا هیچکدام مشخص شد.
واژه‌های کلیدی: نخلستان، ارزیابی کیفی، خرما، طیب، الگوی رتبه بندی
متن کامل [PDF 832 kb]   (835 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/7/23 | پذیرش: 1400/4/13 | انتشار: 1400/4/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Niazmand R, Razavizadeh B M, Shakeri M A, Jokar M. Development of evaluating and ranking pattern for date fruit based on Tayyib principles. IHJ 2021; 6 (1) :29-40
URL: http://iahj.ir/article-1-227-fa.html

نیازمند راضیه، رضوی‌زاده بی‌بی مرضیه، شاکری منیرالسادات، جوکار مجتبی. تدوین الگوی ارزیابی و رتبه‌بندی خرما بر اساس اصول طیب. نشریه اسلام و سلامت. 1400; 6 (1) :29-40

URL: http://iahj.ir/article-1-227-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 1 - ( 4-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه اسلام و سلامت Islam And Health Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4645