دانشگاه علوم پزشکی گناباد ، hamed.biglari@gmail.com
چکیده: (10756 مشاهده)
سابقه و هدف: چشم بعد از مغز پیچیده ترین عضو بدن انسان است، همه ما هر روز بدون توجه به این امر ساعت ها به موضوعات مختلف تماشا و صحنه های زیبای طبیعت را می نگریم و خود را از خطرات احتمالی اطراف خود حفظ می کنیم. این عضو ظریف به دلیل مواجهه زیاد با محرک های بیرونی بیش از سایر اعضای بدن در معرض آسیب می باشد و به مراقبت بیشتری نیز نیاز دارد. در این مقاله به مطالعه موردی نقش استفاده از سرمه در مراقبت و بهداشت چشم بر اساس منابع اسلامی پرداخته شده است.
مواد و روش ها: چگونگی مراقبت از چشم بحث نوپدید و امروزی نبوده و از گذشته به آن پرداخته می شده است. عطف توجه به این موضوع را می توان در ظهور اسلام و در سیره مبلغین آن، معصومین (علیه السلام) برترین عالمان دنیوی و مظهر پاکی و تندرستی در توصیه به استفاده از مواد طبیعی نافع چشم بخصوص سُرمه (إثمد، کاجل، کحل) در احادیث معتبر مشاهده نمود. لذا این مطالعه با هدف تحقیق در سیستم سلامت از طریق بررسی های کتابخانه ای منابع اسلامی و علمی پیرامون استعمال سُرمه انجام و نتایج حاصل ارائه شد.
یافته ها: اگر سرمه از منابع مطمعن تهیه شده باشد می توان عنوان کرد سرمه دارای منافع تسکین دهنده، محافظ چشم در برابر انعکاس نور آفتاب، درمان کننده عفونت های چشمی و آرایش کننده طبیعی مژه های چشم می باشد که در بیش از 70 حدیث و روایت معتبر بر استفاده و اصول استفاده صحیح از آن تأکیید شده است. اما در صورتی که آغشته به آلاینده ها بخصوص میکروبی باشد خود از متضرر کننده های چشم است. نتیجه گیری: استفاده صحیح از سرمه چشم بسیار نافع است اگر از منبع سالم و مطمئن تهیه شده باشد.
javan N, afsharnia M, mohamadzade A, biglari H. Health care of eyes based on Islamic sources (Case study: Surma). IHJ 2014; 1 (2) :51-62 URL: http://iahj.ir/article-1-47-fa.html
جوان نسیبه، افشارنیا مجتبی، محمدزاده علیرضا، بیگلری حامد. مراقبت و بهداشت چشم بر اساس منابع اسلامی (مطالعه موردی: سرمه). نشریه اسلام و سلامت. 1393; 1 (2) :51-62