مقدمه: اسلام با طبیعت و آفرینش انسان سازگار بوده و آموزه ها و الگویی برای سبک زندگی معقول، رشد و سعادت او ارایه داده که با شکوفایی استعدادهای مادی و معنوی، تکامل فردی و اجتماعی انسان را فراهم آورد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی سبک زندگی اسلامی در امر تغذیه صورت پذیرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه مروری سعی شده است از طریق دسترسی به منابع معتبر نظرات و توصیه های دین اسلام در خصوص سبک زندگی اسلامی در تغذیه مورد بررسی قرار گیرد. در این راستا برای انجام بررسی متون از کلید واژه های "تغذیه"، " سبک زندگی اسلامی"، "قرآن" و سایر کلیدواژه های دیگر به تنهایی یا به صورت ترکیبی در بانکهای الکترونیکی فارسی و از معادل لاتین استفاده و از معادل کلیدواژه ها جهت جستجو در بانکهای الکترونیکی فارسی مشتمل بر منابع وزارت بهداشت (Medlib.ir)، پایگاه اطلاعات علمی (SID)، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (Iranmedex) پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (IranDoc) ، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran) جستجو صورت گرفتو از معادل کلیدواژه های لاتین"lie-style"، " Nutrition"، " Quoran" ، " Islamic" به تنهایی یا به صورت ترکیبی در بانکهای اطلاعاتی استفاده شد. منابع انگلیسی درPubmed ، Proquest، Blackwel، Ovid، Ebsco، goole-Schoolar و سایر بانکهای اطلاتی مدلاین مورد بررسی قرار گرفت. همچنین جستجوی غیر الکترونیکی با مراجعه به آرشیو مجلات کتابخانه ای و همچنین مقالات چاپ شده در سمینارها و همایشهای ملی و بین المللی قرآن و طب و همچنین کتب مرتبط موجود در کتابخانه گروه معارف اسلامی دانشگاه علوم پزشکی اراک استفاده گردید. سپس تحلیل محتوای هر یک از منابع بر اساس سوال محوری پژوهش انجام پذیرفت و سعی گردید به سوال محوری پژوهش که همان بررسی سبک زندگی اسلامی در تغذیه می باشد پاسخ داده شود.
یافته ها: بر اساس بررسی متون انجام شده در نگاه دین اسلام در خصوص سبک زندگی اسلامی در تغذیه دستورالعملهایی از جانب خداوند متعال در قران کریم و از ائمه معصومین نقل شده است که با مقایسه انها با علم پزشکی امروزه بسیاری از آنها همخوان و همراستا با علم پزشکی امروز در داشتن سبک زندگی سالم و دوری از ابتلا به انواع امراض جسمی، روحی و اجتماعی میباشد. مصرف مشروبات الکلی و قمار حرام است. بهترین کارها رعایت میانه روی است. از جمله دستورات دین اسلام در داشتن سبک زندگی سالم در عرصه تغذیه می باشد.
نتیجه گیری: با توجه به در دسترس بودن منابع و دستورات ارزشمند در دین مبین اسلام جهت داشتن سبک زندگی سالم در امر تغذیه می توان این نظریات را به کار بست و از گسترش و ایجاد بیماریهای جسمی، روحی و اجتماعی پیشگیری نمود. از این رو دستورات دین اسلام را می توان به عنوان یکی از راهبردهای اساسی برای نایل شدن به سبک زندگی سالم و دوری از ابتلا به امراض مختلف به جهانیان عرضه نمود.
mahmoodi S A, seraji M, jafaripour H, tavan B, shamsi M. Islamic lifestyle on nutrition. IHJ 2015; 2 (2) :61-72 URL: http://iahj.ir/article-1-107-fa.html
محمودی سیداسداله، سراجی محمود، جعفری پور حسن، توان بهمن، شمسی محسن. سبک زندگی اسلامی در بعد تغذیه. نشریه اسلام و سلامت. 1394; 2 (2) :61-72