سابقه و هدف: تمام رویکردهای رواندرمانی بر اساس تعریف خود از آسیب روانی، نظریهی متفاوتی در زمینهی درمان ارائه دادهاند. از این رو مطالعهی حاضر با هدف شناسایی آسیب روان بر اساس قرآن صورت گرفته است.
مواد و روشها: روش پژوهش مطالعه، در حیطهی پژوهشهای کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. دادههای پژوهش، داستانها و تمثیلهای قرآن بود که با جستجو در کتب، سایتها و نرمافزارهای قرآنی، 40 داستان و 101 تمثیل جمعآوری شد. دادهها در طول یک دورهی دو ساله جمعآوری، کدگذاری و در قالب شبکهی مضامین دستهبندی گردید.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل مضمون دادهها به شناسایی 336 کد، 29 خردهمضمون، 2 مضمون اصلی و 1 مضمون فراگیر منجر شد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که مرض قلب، اساس آسیب روان است یعنی قلب که جایگاه عواطف و صفات روانی انسان است از حالت فطری خود منحرف، و بیمار شده و مرکز عواطف منفی گردد که ریشهی تمام این عواطف منفی و اختلالهای روانی (خودبزرگبینی، دروغگویی، کینه، حسادت، ترس، طمع، خیانت، خساست، ناسپاسی، ناشکیبایی، بهانهجویی و ...)، به خودپرستی و دنیاپرستی برمیگردد. بنابراین توجه به این دو محور اصلی در زمینهی آسیبشناسی روانی در کاربست مشاوره و رواندرمانی اهمیت اساسی دارد.
ebrahimi A, nazari A, hasani J. Psychopathology from the perspective of Quran: Thematic analysis. IHJ 2015; 2 (3) :15-24 URL: http://iahj.ir/article-1-150-fa.html
ابراهیمی اسماء، نظری علی محمد، حسنی جعفر. آسیبشناسی روانی از منظر قرآن: تحلیل مضمون. نشریه اسلام و سلامت. 1394; 2 (3) :15-24