مقدمه: پرستاری یکی از مهمترین مفاهیم رشته پرستاری است که نیازمند تعریفمفهوم پردازی بر اساس فرهنگ ،مذهب و فلسفه جوامع مختلف استدارد. بنابراین این مطالعه به منظور تعریف مفهوم پرستاری بر اساس سیره نبوی انجام شدهاست.
روش کار: مطالعه حاضر بر اساس روش تحقیق موضوعی آیات و روایات در 7 گام انجام شده است.
نتایج: پرستاری، بر اساس روایات و احادیث منتسب به پیامبر(ص) پرستاری باید همراه با مهربانی، شفقت، همدلی و همدردی و برپایهی نیاز بیمار باشد. از آنجا که پیامبر توصیه می کند خویشان مراقبین بهتری برای بیماران هستند بنظر می رسد در امر مراقبت آنچه مهمتر است شفقت است.بنابراین بر اساس سنت نبوی مفهوم پرستاری محسنانه شکل می گیرد که در آن پرستاری بر مبنای مهر و عاطفه به بیمار(انسان) انجام می گردد و در این مسیر پرستار به مقام محسنین و نیکوکاران نائل می شود.
بحث و نتیجه گیری: در مقایسه تعریف موجود با نظریه های پرستاری مهمترین تفاوت در انتخاب معیار نیاز بیمار است که در اسلام فطرت الهی و در نظریه های غربی تعاملات انسان و محیط می باشد. بنابراین مفهوم احسان، شفقت و مراقبت دارای تفاوتهای فلسفی در فلسفه انسان محوری نسبت به خدا محوری خواهد شد.با توجه به تفاوت معنایی که بین مفهوم پرستاری در سیره نبوی و نظریه های رایج پرستاری وجود دارد بنظر می رسد لازم است تا مطالعات دامنه دار و مکرری در این زمینه در جامعه ایرانی- اسلامی ما انجام گیرد و در این راستا بتوان برنامه های مراقبتی و مداخلات پرستاری را بر اساس تعاریف پرستاری موجود در متون اسلامی ارائه داد.
sadat hoseini A S. Nursing in profet narration and life: Explanation of concept of nursing based on narration of Mohammad Profet. IHJ 2014; 1 (2) :63-70 URL: http://iahj.ir/article-1-51-fa.html
سادات حسینی اکرم السادات. سیره نبوی در پرستاری: تبیین مفهوم پرستاری با استفاده از احادیث، روایات و سیره نبوی. نشریه اسلام و سلامت. 1393; 1 (2) :63-70