:: دوره 3، شماره 1 - ( 3-1395 ) ::
جلد 3 شماره 1 صفحات 37-29 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی سلامت غذایی خانواده‌ی معاصر ایرانی و تغییرات آن
سمانه سادات سدیدپور* ، نعیمه نجفی ، عشرت صادقی ، فروغ شجاع نوری
گروه جامعه شناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، sama.sadid@gmail.com
چکیده:   (5620 مشاهده)
سابقه و هدف: سلامت غذایی خانواده و برنامه‌­ریزی جهت دستیابی به تغذیه سالم از دغدغه­‌های مهم انسان معاصر است. با توجه به اشتغال مردان و زنان در بیرون از محیط خانه و دسترسی آسان به غذاهای آماده، استفاده از آن را متفاوت کرده است. پژوهش حاضر تلاش نموده است تا به بررسی سلامت غذایی خانواده­‌های ایرانی و تغییرات آن بپردازد.
مواد و روش‌ها: در این پژوهش، ۱۲۰ نفر در محدوده سنی ۳۰ تا ۶۰ ساله با روش نمونه‌گیری به شیوه در دسترس، از استان تهران انتخاب گردیدند که با وجود آگاهی از زیان‌های استفاده از فست‌فود، از مصرف آن ابایی نداشتند. آلفای کرونباخ پرسشنامه، ۰/۵ بدست آمد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS ۱۶  در دو مرحله به روش شبه آزمایشی مورد آزمون قرار گرفت.
یافته‌ها: بررسی جایگاه غذای آماده در برنامه‌­ی غذایی گروه‌های مختلف نشان ‌‌‌‌می‌دهد مردان شاغل (۵۸/۳۳%) بیش از دو برابر زنان شاغل (۲۸%) و افراد مجرد شاغل بیش از افراد متأهل‌، زنان شاغل متأهل بیش از زنان خانه‌دار از غذای آماده در برنامه غذایی خود استفاده ‌‌‌‌می‌کند. از آنجا که در فرهنگ ما ساماندهی بخش تغذیه خانواده با زنان است، مقایسه درصدها نشان ‌‌‌‌می‌دهد اگر چه زن خانه‌دار متأهل کمتر از هر گروه دیگری از غذای فوری استفاده ‌‌‌‌می‌کنند اما در مجموع، نزدیک به نیمی از شرکت‌کنندگان با وجود آشنایی با زیان­‌های استفاده از غذاهای آماده، از مصرف آن ابایی نداشتند.
نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان داد زنان کمتر از مردها دچار تغییر عادت غذایی می‌شوند. سلامت غذایی خانواده‌های ایرانی در معرض تهدید و حرکت به سوی مک‌دونالیزه شدن قرار دارند که تبلیغات مخرب نیز در جذب افراد به سمت غذاهای سریع تأثیر دارد که باید با آن مبارزه کرد. لذا این پژوهش، لزوم سیاست‌گذاری‌های سالم در این رابطه را تبیین می­‌کند.
واژه‌های کلیدی: خانواده، زنان، سلامت غذایی، فست فود (غذای آماده)
متن کامل [PDF 594 kb]   (1285 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/5/3 | پذیرش: 1396/5/24 | انتشار: 1397/4/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 1 - ( 3-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها