مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران ، dr.hasanvand@yahoo.com
چکیده: (44 مشاهده)
سابقه و هدف:قرآن کریم با تأکید بر تغذیه سالم، خرما را به عنوان میوهای با ارزش (با ۲۰ بار ذکر) و نعمت الهی معرفی کرده است. احادیث معصومین(ع) نیز با توصیف خرما به عنوان «میوه بهشتی»، بر خواص درمانی و پیشگیرانه آن در سلامت انسان تأکید دارند. این مطالعه به بررسی علمی اثرات درمانی و پیشگیرانه خرما بر روی سلامت انسان میپردازد. مواد و روشها:در مطالعه مروری حاضر، ۴۳ مقاله از پایگاههای الکترونیکی و یا موتور جستجوگر از جمله PubMed، Google Scholar و SID مورد بررسی قرار گرفته است. یافتهها:خرما حاوی ترکیبات فعال ارزشمندی از جمله اسیدهای چرب ضروری (اولئیک، میریستیک و لینولئیک)، ویتامینهای گروه B، C و A، فیبر غذایی و پکتین است. مطالعات، خواص درمانی متعددی را برای این ترکیبات گزارش کردهاند، از جمله: اثرات ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی، ضدتوموری، ضددیابتی و محافظت از سیستم قلبی-عروقی. این ویژگیها، خرما را به یک ماده غذایی عملکردی با پتانسیل پیشگیری و کمک به درمان بیماریها تبدیل کرده است. نتیجهگیری:آیات قرآن کریم با اشارههای مکرر به خرما، بر اهمیت این میوه بهشتی در تغذیه و سلامتی تأکید کردهاند. این توجه ویژه پروردگار متعال نشاندهنده لطف الهی نسبت به سلامت بندگان است. این هماهنگی بین توصیههای الهی و کشفیات علمی، نشانگر حکمت بالغه پروردگار در آفرینش این میوه پربرکت است. خرما به راستی گنجینهای از رازهای سلامتی است که هم در متون دینی بر آن تأکید شده و هم علم امروز به ارزشهای آن پی برده است.
Hasanvand A. The role of dates as a fruit mentioned in Quran in human health: From traditional medicine to modern medicine. IHJ 2025; 10 (1) :63-71 URL: http://iahj.ir/article-1-342-fa.html
حسنوند امین. نقش میوه قرآنی خرما در سلامت انسان: از طب سنتی تا پزشکی مدرن. نشریه اسلام و سلامت. 1404; 10 (1) :63-71